Γιατί χρειαζόμαστε τους έντυπους χάρτες; | MyRoute

Γιατί χρειαζόμαστε τους έντυπους χάρτες;

Η Vicky Stein πήρε συνέτευξη από τη συγγραφέα Betsy Mason για το βιβλίο  “All Over the Map: A Cartographic Odyssey,” που εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από το National Geographic. Η Mason και ο Greg Miller μελετούν πάνω από 200 χάρτες από όλα τα σημεία της ιστορίας.

1. Γιατί χρειαζόμαστε έντυπους χάρτες?

Στην εποχή μας που το Google maps και τα GPS μπορούν να υποδείξουν ακόμη και την στροφή του κάθε δρόμου, θεωρούμε ότι οι έντυποι χάρτες είναι ξεπερασμένοι.

“Δεν νομίζω ότι είναι αλήθεια. Οι χάρτες κάνουν πολλά περισσότερα από ό, τι να σας βοηθήσουν να περιηγηθείτε.” Δήλωσε η συγγραφέας Betsy Mason.

Στην αρχή του βιβλίου, θα βρείτε έναν χάρτη που δείχνει πώς εξελίχθηκαν οι μαιανδρισμοί του Μισισιπή σε βάθος 6.000 χρόνων. Στο τέλος, θα συναντήσετε τα περίφημα σχέδια Death Star από τις ταινίες Star Wars. Θα βρείτε επίσης χάρτες εμπορικών οδών, κυττάρων εγκεφάλου και αρχαίων πόλεων.

Σε μια συνέντευξη στο PBS NewsHour, η Mason συζήτησε πώς οι χάρτες όλων των ειδών βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοούν τους τρόπους με τους οποίους συνδέονται άνθρωποι, οι τόποι και οι ιδέες και πώς με τους χάρτες μπορούμε να συνδέσουμε τον κόσμο γύρω μας.

2. Τι είναι αυτό που μας κάνει να ενδιαφερόμαστε για τους χάρτες?

Όταν ξεκίνησα να λέω στους ανθρώπους ότι είχα γράψει ένα βιβλίο για τους χάρτες, έμεινα έκπληκτη όταν με ρώτησαν πολλοί άνθρωποι: "Γιατί σου αρέσουν οι χάρτες;"

Δεν ήξερα πραγματικά τι να απαντήσω. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι και είναι προφανείς. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, οι εγκέφαλοί μας αλληλεπιδρούν με χωρικά διαγράμματα, όπως οι χάρτες.

Βάζετε κάτι σε ένα χάρτη και φαίνεται αλήθεια. Νιώθω αλήθεια.  Οι άνθρωποι τείνουν να τους πιστεύουν. Υπάρχει μια ιδέα ότι οι χάρτες προσπαθούν να επιδείξουν κάποια πραγματικότητα.

Και αν ξέρετε πώς να κοιτάξετε έναν χάρτη, μπορείτε να μάθετε όλα τα πράγματα σχετικά με τις προθέσεις και τις προτεραιότητες του δημιουργού του και τις ιδέες τους για τον κόσμο και για τον εαυτό του.

Οι χάρτες προορίζονται για να δείξουν μια σχέση, για να τοποθετηθούν σε μια σελίδα, αλλά μερικοί χάρτες μπορούν να διαφωτίσουν την επιστήμη αποκαλύπτοντας σημαντικά συμπεράσματα.

3. Πώς μπορούν οι άνθρωποι να ανακαλύψουν νέα δεδομένα χρησιμοποιώντας χάρτες;

Αμέσως μου έρχονται στον νου οι χάρτες που δημιουργήθηκαν από τους γεωλόγους μετά τον σεισμό του 1906 στο Σαν Φρανσίσκο. Με τη χαρτογράφηση των ζημιών και τη σύγκρισή τους με τη γεωλογία, ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι η γεωλογία είναι ένας μεγάλος παράγοντας για τους σεισμούς.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1906 στο Σαν Φρανσίσκο, οι γεωλόγοι συνέκριναν χάρτες των πιο κατεστραμμένων περιοχών με χάρτες των τοπικών γεωλογικών σχηματισμών. Η εικόνα προέρχεται από τη συλλογή χαρτών David Rumsey, το κέντρο χαρτών David Rumsey, τις βιβλιοθήκες του Stanford.

Κατάλαβαν, συγκρίνοντας τον χάρτη των καταστροφών, με τον χάρτη της γεωλογίας, ότι κάποια είδη βράχων είναι πιο επικίνδυνα από άλλα. Τα κτίρια που είναι χτισμένα σε χαλαρότερο ίζημα πρόκειται να ταρακουνηθούν περισσότερο και είναι πιο πιθανό να καταρρεύσουν.

Φυσικά, αυτό δεν σταμάτησε το Σαν Φρανσίσκο από την άμεση ανοικοδόμηση πάνω σε αυτές τις επικίνδυνες περιοχές και χρησιμοποιώντας μερικά από τα συντρίμμια για να χτίσουν χώρους υγειονομικής ταφής. Φαίνεται πως δεν τους είχε γίνει μάθημα η επιστημονική ανακάλυψη.

Σε ένα εντελώς διαφορετικό είδος επιστήμης, υπάρχουν χάρτες που δημιούργησε ο ισπανός νευροεπιστήμονας Santiago Ramón y Cajal, οι οποίοι εμφανίζουν τον τρόπο ροής πληροφοριών μέσα από διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. Ήταν σε θέση να καταλάβει τα νευρικά κυκλώματα για πρώτη φορά. Σχεδιάζοντας τους μεμονωμένους νευρώνες και τη μεταξύ τους σχέση, απεικόνισε τον τρόπο μετάδοσης πληροφοριών.

4. Οι χάρτες μπορούν επίσης να είναι παραπλανητικοί. Τι μπορούμε να μάθουμε από παρερμηνευμένους χάρτες;

Πολλοί άνθρωποι πιθανώς θα έχουν ακούσει για το χάρτη του John Snow για την επιδημία χολέρας το 1850 στο SoHo, μια γειτονιά στο Λονδίνο.Την ίδια ώρα στην Όξφορδη της Αγγλίας ένας άλλος γιατρός προσπαθούσε να χαρτογραφήσει τη χολέρα. Ο χάρτης που σχεδίασε ήταν λεπτομερής και περιελάμβανε περαιτέρω πληροφορίες, όπως υψομετρικά στοιχεία.

Το συμπέρασμά του ήταν ότι η παλαιά θεωρία της ασθένειας ήταν σωστή. Ο χάρτης αποδείκνυε ότι υπήρχαν περισσότερες περιπτώσεις χολέρας στις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.   Στις περιοχές της Οξφόρδης με μεγαλύτερο υψόμετρο καταγράφηκαν λιγότερες περιπτώσεις της νόσου γιατί  υπήρχε περισσότερος καθαρός αέρας.

 

Ο Henry Wentworth Acland δημιούργησε χάρτες που συσχετίζουν περιοχές της Οξφόρδης στην Αγγλία με το υψόμετρο τους, παρέχοντας λανθασμένη πληροφορία για τη θεωρία ότι ο τοξικός αέρας συγκεντρώνεται σε περιοχές χαμηλού υψόμετρου και προκαλούνται περισσότερες ασθένειες. Η εικόνα προσφέρθηκε από την Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Princeton.

Αυτό που δεν έλαβε υπόψιν του είναι ότι είχαν διαφορετικές πηγές νερού, σε αντίθεση με τους μολυσμένους ποταμούς.

5. Τι γίνεται με τους φανταστικούς χάρτες; Τι μας μπορούν να μας διδάξουν;

Ο Jerry Gretzinger έχει χαρτογραφήσει αυτόν τον φανταστικό κόσμο για 35 χρόνια και εξακολουθεί να εργάζεται σε αυτό. Είναι κατασκευασμένος με περισσότερα από 3.500 πάνελ. Προσθέτει και επεξεργάζεται τους υπάρχοντες πίνακες και ο χάρτης αλλάζει συνεχώς.

Ο χάρτης του Τζέρι Γκρέτζιγκερ αποτελείται από χιλιάδες πίνακες ζωγραφικής, στυλό και κολάζ που απεικονίζουν τους στροβιλιζόμενους ωκεανούς, τις πόλεις και τις μάζες γης ενός φανταστικού κόσμου. Η εικόνα προσφέρθηκε από τον Jerry Gretzinger.

Σας κάνει να αναρωτιέστε πώς κάποιος ασχολείται με ένα έργο για τόσο πολύ καιρό και εξακολουθεί να έχει το ίδιο ενδιαφέρον. Μου ήταν δύσκολο να κατανοήσω γιατί συνεχίζει να εργάζεται καθημερινά σε αυτό. Δεν νομίζω ότι ξέρει πραγματικά τον λόγο. Πέρασα ώρες στο τηλέφωνο προσπαθώντας να  καταλάβω γιατί σχεδιάζει αυτόν τον φανταστικό χάρτη, αλλά δεν το κατάφερα, απλά του αρέσει να το κάνει!

6. Τι νομίζετε ότι οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν από αυτό το βιβλίο;

Ελπίζουμε οι άνθρωποι να ανακαλύψουν ότι οι χάρτες είναι ένας πολύ ενδιαφέρων τρόπος για να εξερευνήσουν  τον κόσμο, την ιστορία, τη φαντασία , τον πολιτισμό ή την πολιτική.

Αυτό είναι το βιβλίο για μένα, μια εξερεύνηση του κόσμου, όχι μόνο με τη γεωγραφική έννοια αλλά με κάθε έννοια. Οι χάρτες μπορούν να σας μεταφέρουν σε μέρη που δεν πιστεύετε ότι θα πάτε. Μπορείτε να δείτε έναν όμορφο χάρτη και να σας προσελκύσει, να θέλετε να μπείτε μέσα σε αυτόν. Στη συνέχεια, θα διαπιστώσετε ότι μάθατε κάτι σχετικά με την ιστορία ή την πόλη σας ή κάποια επιστημονική ανακάλυψη που δεν είχατε ιδέα ότι βασίστηκε σε χάρτη.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο All Over The Map στο eshop του National Geographic

Όλες οι εικόνες προέρχονται από το βιβλίο “All Over the Map”  των Betsy Mason and Greg Miller, το οποίο δημοσιεύτηκε από το National Geographic τον Οκτώβριο του 2018.

Πηγή : www.pbs.or