Ο Δρόμος προς τη θαλπωρή μέσα από δορυφόρους και ένα app | MyRoute

Ο Δρόμος προς τη θαλπωρή μέσα από δορυφόρους και ένα app

Θεατής και θεαζόμενος στο ίδιο έργο ουκ ολίγες φορές και ήρθε η στόφα της μυθοπλασίας!

Είδα εκτός εμού, πολλούς ορειβάτες να τους μένει αξέχαστη η πρώτη, ή και η πολλοστή τους φορά. Κάτι σαν τον αθώο έρωτα. Κακά τα ψέματα, η χειμερινή ανάβαση στο Οροπέδιο των Μουσών, είναι σαν μια ωραία γυναίκα που σου γνέφει να την πλησιάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έχεις και το προνόμιο της πρώτης επαφής…έτσι λοιπόν μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας, μόλις ανέβει κάποιος το πέρασμα του Γιόσου με τον βραδινό παγωμένο αέρα να λυσσάει και νομίζει ότι έφτασε στον τελικό του προορισμό, πολλές φορές πλανάται πλάνην οικτράν.

Λίγο η ομίχλη, λίγο ο αέρας, βάλε και την κούραση που αθροίζεται εκθετικά μετά τη Σκούρτα, και το καταφύγιο, ή η γυναίκα της φαντασίας του ανδρός ή και το αντίστροφο, δεν πλησιάζεται με τίποτα. Οι ιστορίες πολλές και διάφορες. Κάποιες φορές οι ώρες μέχρι τη λύτρωση ήταν πολλές. Σε παλιότερες στιγμές της ορειβατικής ιστορίας, η λύτρωση της θαλπωρής δεν έφτασε ποτέ.

Καθώς πολλά πράγματα στη ζωή μας αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς και ένα από δαύτα, η τεχνολογία είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, είτε το θέλουμε είτε όχι, είπαμε να κάνουμε ένα ακόμα πέρασμα από τη μυθοπλασία στην τεχνολογία, ένεκα ασφάλειας ενός ολοένα αυξανόμενου ορειβατικού κοινού που επιθυμεί να αντικρύσει τις Μούσες και τους Ολύμπιους Θεούς εν Λευκώ.

Η τραβέρσα προς τη hi-tech, αρχικά όριζε διαδοχικά πέρα δώθε στο Οροπέδιο των Μουσών με το GPS ανά χείρας και στάση κάθε 25 ή 50 μέτρα. Στάση δηλαδή σε κάθε ένα από τα κολωνάκια που οδηγούν από το Πέρασμα του Γιόσου στο καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος. Μία φορά τον Ιούνιο, μία ακόμα τον Αύγουστο και μία τρίτη στα τέλη Οκτώβρη, έτσι για να είμαστε σε αρμονία με τη στατιστική μας συνείδηση. Ανώτερα μαθηματικά ευτυχώς δεν χρειάστηκαν για να βγάλουμε το μέσο όρο των τριών στιγμάτων και του υπολογιστικού λάθους (αχ, αυτοί οι δορυφόροι μας δώσαν ένα ±3 μέτρα κάθε φορά) για κάθε μεταλλική κολώνα και να το αρχείο με δύο στήλες (γεωγραφικό μήκος, γεωγραφικό πλάτος) από 46 καίρια σημεία που μπορεί να αποσοβήσουν κάποιους από εμάς από ανεπιθύμητες καταστάσεις (http://www.olympus-climbing.gr/images/Plateau%20of%20Muses%20Navigating%20points.pdf).

Βέβαια για να φτάσει κάποιος στο Οροπέδιο των Μουσών το χειμώνα, προηγούνται άλλα. Η ανάβαση από τη Γκορτσιά στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το ζέσταμα, η δασωμένη ράχη πάνω από το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας (Ντιρέκι), μέχρι την έξοδο από τη ζώνη των δέντρων, ανεβάζει λίγο τους σφυγμούς και δείχνει τι θα ακολουθήσει. Η διέλευση από το Οροπέδιο της Σκούρτας ανοίγει το μάτι προς τις κορυφές ή το κλείνει μέσα στη διάμετρο της κουκούλας όταν ο Αίολος αφηνιάζει. Η ασφαλής διάσχιση του Λαιμού τα έχει όλα και συμφέρει με την κούραση να μαζεύεται, ενώ η ανάβαση προς το πέρασμα του Γιόσου έχει και αυτή την γοητεία της. Και μετά το κερασάκι στην τούρτα, η διάσχιση του Οροπεδίου των Μουσών ελέω Δία και λοιπών Θεών.

Καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες ξεκινάνε από το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, άνωθεν του οποίου ο δρόμος μέχρι τη θαλπωρή των καταφυγίων του Οροπεδίου των Μουσών (Γιόσος Αποστολίδης και Χρήστος Κάκκαλος), είναι μακρύς και γεμάτος κορνίζες και στύλους, μας ήρθε η τεχνολογική αποκάλυψη η οποία πήρε σάρκα και οστά χάρις τη RouteMaps και ιδού το αποτέλεσμα.

Χειμερινή διαδρομή Πετρόστρουγκα – Οροπέδιο Μουσών​

Facebook post 

Μία εφαρμογή, η οποία πιστεύουμε ότι θα μας φέρει πιο κοντά στη θαλπωρή και την ασφάλεια, παρά στην άσκοπη ταλαιπωρία και τους αχρείαστους κινδύνους.

Ευχαριστούμε πολύ τις εταιρίες The North FaceLa SportivaSalomonSuuntoVibram by Gruppo Pagouna και V15 για την υποστήριξη τους στο εν λόγω εγχείρημα, με την οποία συμβάλλουν άμεσα στην ασφάλεια όλων μας.

Πολλές Ευχές για ασφαλείς αναβάσεις!
ΜΣ & RouteMaps

Πηγή: https://www.olympus-climbing.gr/index.php