O 1ος χάρτης στην Ελλάδα για ορειβατικό σκι ! | MyRoute

O 1ος χάρτης στην Ελλάδα για ορειβατικό σκι !

«Πέρσι τον χειμώνα, βρισκόμασταν με τον Mike στα 3-5 Πηγάδια και εμπνευσμένοι από την πανοραμική θέα του chalet στην κορυφή του βουνού, συζητούσαμε για το ορειβατικό σκι στον Όλυμπο, την εξέλιξή του, τις δυνατότητες ανάπτυξης και την ασφάλεια των ορειβατών. Δεν αργήσαμε να καταλήξουμε πως ένας εξειδικευμένος χάρτης θα ήταν χρήσιμος για όσους θέλουν να πάρουν μερικές στροφές στις πλαγιές του ολόλαμπρου βουνού. Επιλέξαμε 6 περιοχές και καταβάσεις ελεύθερου σκι που μπορεί να φτάσει κανείς αν πληρώσει με τις αντίστοιχες θερμίδες! Εμφανίσαμε τις αναβάσεις που χρησιμοποιούνται κατά τον χειμώνα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις τους και σημειώσαμε τα σημεία που είναι επικίνδυνα για χιονοστιβάδες. Ο χάρτης αυτός είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας της δημιουργίας του 1ου θεματικού χάρτη ορειβατικού σκι για τη χώρα μας. Ευχαριστούμε θερμά όσους μας στηρίζουν και μας δίνουν τη δυνατότητα να διαθέτουμε δωρεάν τον χάρτη στην ορειβατική κοινότητα, να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να διευρύνουμε τους ορίζοντες για το κοινό καλό όλων. Ο χρόνος έχει δείξει πως όποιος βοηθάει τους συνεργάτες, τους συντρόφους, τους συνανθρώπους του, βοηθάει τον ίδιο του τον εαυτό. Μπορεί τα χιονοδρομικά της χώρας να οδεύουν προς το κλείσιμο της σεζόν, ο Όλυμπος όμως συνηθίζει να φοράει τα λευκά του μέχρι τον Μάιο και μας περιμένει να τον γευτούμε!» Ηλίας Γερμαντζίδης 

Σε λευκό υπόβαθρο αποτυπώνονται 6 διαδρομές καταβάσεων, οι οποίες κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με τον βαθμό δυσκολίας. Απεικονίζονται τα καταφύγια, τα πιθανά σημεία προσγείωσης ελικοπτέρου και οι περιοχές που παρουσιάζονται χιονοστιβάδες.

DISCLAIMER

Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που εμφανίζονται στους χάρτες μας να είναι σαφείς, ακριβείς και πλήρεις. Ωστόσο καιρικά ή φυσικά φαινόμενα καθώς και ανθρώπινες παρεμβάσεις μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στη μορφολογία του εδάφους. Δεν ευθυνόμαστε για οποιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί από τη χρήση των χαρτών μας. Κανένα μέρος του περιεχομένου τους δεν αποτελεί ευθέως ή εμμέσως, παρότρυνση, οδηγία, συμβουλή για οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του χρήστη, κατόπιν προσωπικής αξιολόγησης, να ενεργήσει με βάση τη δική του βούληση, αποκλειόμενης οποιασδήποτε ευθύνης της ROUTE maps.

To terrain του Ολύμπου

Ο Όλυμπος είναι ένας απότομος παράκτιος ορεινός όγκος. Η απόσταση των κύριων κορυφών του,  Μύτικας, Στεφάνι και Σκολιό, από το Αιγαίο είναι λιγότερο από 20χλμ. Ο ορεινός όγκος χωρίζεται σε τρία μορφολογικά τμήματα. Τα νότια και δυτικά τμήματα του βουνού και η περιοχή πάνω από το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας έχουν ομαλές κλίσεις, σε ένα τεχνικά εύκολο έδαφος και είναι ιδανικές για ορειβατικό σκι. Οι ανατολικές πλευρές είναι απότομες με βαθιές κοιλάδες, όπου οι χιονοστιβάδες είναι συχνό φαινόμενο. Το ορειβατικό σκι σε αυτές τις περιοχές του Ολύμπου απαιτεί προηγμένο επίπεδο τεχνικής ικανότητας.

Το βόρειο τμήμα του Ολύμπου είναι πολύ απότομο και απαιτεί πολύ υψηλό επίπεδο, μεγάλη εμπειρία στο ορειβατικό σκι και επιπλέον προσοχή στις συνθήκες. Το πιο δραματικό τοπίο εμφανίζεται στο κύκλο των Μεγάλων Καζανιών, που οριοθετείται από τα βράχια των ψηλότερων κορυφών του Ολύμπου (δυτική όψη Στεφανιού 250μ., βορειοδυτική όψη Μύτικα 350μ.,  βόρεια όψη Σκολίου 450μ)., όπου υπάρχουν μερικές από τις μεγαλύτερες αλπικές διαδρομές της Ελλάδας!

Κίνδυνοι

Καιρός:  Η γειτνίαση του Ολύμπου με το Αιγαίο δημιουργεί έντονες καιρικές συνθήκες. Η χειμερινή περίοδος αρχίζει τον Νοέμβριο και διαρκεί μέχρι τις αρχές Μαΐου. Οι μεταβατικές περίοδοι από το φθινόπωρο μέχρι το χειμώνα (Οκτώβριος – Νοέμβριος) και από το χειμώνα έως την άνοιξη (Μάιος-Ιούνιος) είναι οι πιο επικίνδυνες και πολλά ατυχήματα έχουν συμβεί.

Τον χειμώνα, οι καταιγίδες από το Αιγαίο πλήττουν τον Όλυμπο και παράγουν μεγάλες ποσότητες χιονιού, που μερικές φορές φτάνουν στην παραλία. Αυτός ο καιρός συνήθως ακολουθείται από βόρειους ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Πολύ βίαιοι νότιοι άνεμοι (Sirocco) χτυπούν επίσης το βουνό τον χειμώνα με ταχύτητες άνω των 100km/h. Γενικά, οι χειμωνιάτικες καταιγίδες διαρκούν από 24-48 ώρες πριν σταθεροποιηθεί ο καιρός, αλλά αυτό δεν πρέπει να ληφθεί ως δεδομένο.

Πάντα να συμβουλεύεστε μια έγκυρη πρόβλεψη προτού σχεδιάσετε το ταξίδι σας στον Όλυμπο και αξιολογήστε την επικινδυνότητα για χιονοστιβάδες, καθώς δεν υπάρχουν επίσημες προβλέψεις. Η πιο ενημερωμένη καιρική πρόβλεψη που περιλαμβάνει ποικίλες παραμέτρους που θα σας επιτρέψουν να αξιολογήσετε καλύτερα τις κλιματικές συνθήκες και τις συνθήκες χιονιού είναι η πρόβλεψη του SKIRON (http://forecast.uoa.gr/forecastnew.php) με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περισσότερες άμεσες πληροφορίες για τις τρέχουσες συνθήκες παρέχονται από την κάμερα που βρίσκεται στο Καταφύγιο Χρήστος Κάκαλος στα 2650μ και υποστηρίζεται από το Snowreport (http://www.snowreport.gr/snowcam/olympos/).

Χιονοστιβάδες: Το μεσογειακό κλίμα του Όλυμπου έχει σαν αποτέλεσμα τη γρήγορη μετάβαση των χειμερινών καιρικών συνθηκών και ιδιαίτερα των θερμοκρασιών. Οι γρήγορες αλλαγές στις θερμοκρασίες μετά από έντονες καταιγίδες δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για χιονοστιβάδες. Κοιτάζοντας το τοπίο συνειδητοποιούμε ότι οι χιονοστιβάδες σαρώνουν τις κυριότερες κοιλάδες του βουνού. Αν σχεδιάζετε μια διαδρομή αναρρίχησης ή ορειβατικό σκι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αξιολογήστε προσεκτικά τις συνθήκες χιονιού στις πλαγιές που σκοπεύετε να ανεβείτε.

Η σωστή εκπαίδευση για χειμερινό βουνό και ο ειδικός εξοπλισμός μπορεί να σας σώσουν τη ζωή σε περίπτωση χιονοστιβάδας.

Κλασικές διαδρομές ανάβασης

Η χειμερινή ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου με ανοιχτό καιρό είναι μία εμπειρία ζωής, ειδικά αν συνδυαστεί με σκι. Η θέα του Αιγαίου από την ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις! Υπάρχουν δύο κλασικές διαδρομές ανάβασης προς το Μύτικα: Η μία ένα ξεκινά από τη Γκορτσιά και η άλλη από το KEOAX.

Διαδρομή Μύτικας – Στεφάνι (D + 2300μ, 45-50ο):  Η διαδρομή για Μύτικα ανεβαίνει από την ανατολική πλευρά του βουνού, ξεκινώντας από το σημείο εισόδου Γκορτσιά. Ακολουθήστε τον δρόμο από την πόλη του Λιτοχώρου προς τον Όλυμπο – Πριόνια και μετά από 14 χιλιόμετρα θα δείτε τα σήματα Γκορτσιά – Οροπέδιο Μουσών. Παρκάρετε το αυτοκίνητό σας στον πλακόστρωτο δρόμο, για να μπορείτε να το πάρετε σε περίπτωση που χιονίσει.

Η διαδρομή  αρχίζει από αυτό το σημείο, φτάνει στο Οροπέδιο των Μουσών (D 1900μ, 12,4χλμ) και από εκεί στις κορυφές Στεφάνι και Μύτικα. Οι συνθήκες του καιρού, του χιονιού και της ομάδας πρέπει να αξιολογούνται συχνά. Το πρώτο τμήμα της διαδρομής ξεκινάει από τη Γκορτσιά, ακολουθεί το καλοκαιρινό μονοπάτι μέσω του Μπάρμπας προς το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας. Σε περίπτωση που το καταφύγιο είναι κλειστό, υπάρχει ένα δωμάτιο ανάγκης στο ισόγειο.

Από την Πετρόστρουγκα μέχρι τη Σκούρτα,  υπάρχουν δύο επιλογές. Οι ορειβάτες ανεβαίνουν μέσα από την δασωμένη κορυφογραμμή ξεκινώντας από τη ζώνη προσγείωσης ελικοπτέρου, ακριβώς πάνω από το καταφύγιο . Για τους σκιέρ, είναι πιο βολικό να ακολουθήσουν προσεκτικά το καλοκαιρινό μονοπάτι, να συνεχίσουν στο δάσος για άλλα 300 μέτρα και να κινηθούν προς τα πάνω, παραμένοντας μακριά από τους βράχους. Μετά τα τελευταία δέντρα, στο οροπέδιο της Σκούρτας, απαιτείται προσοχή στον προσανατολισμό λόγω του συχνού φαινομένου της ομίχλης. Βγαίνοντας από τα δέντρα πρέπει να ακολουθήσετε μια γενική κατεύθυνση W-SW για να φτάσετε στην κορυφή Σκούρτα και να διασχίσετε την κορυφογραμμή του Λαιμού. Το τμήμα αυτό δεν είναι μεγάλο, αλλά απαιτείται μεγάλη προσοχή, λόγω του μικρού του πλάτους και της συσσωρευμένης κόπωσης. Και στις δύο πλευρές του Λαιμού θα συναντήσετε γκρεμό 1.000μ.  Σε περίπτωση κακής ορατότητας η χρήση σχοινιού είναι απαραίτητη. Η έξοδος από την κορυφογραμμή του Λαίμου οδηγεί στο Οροπέδιο των Μουσών μέσω του περίφημου περάσματος του Γιώσου, όπου υπάρχει ένα μικρό συρματόσχοινο (15m). Στο Οροπέδιο των Μουσών βρίσκονται τα καταφύγια του Χρήστου Κακκάλου και του Γιώσου Αποστολίδη. Ο προσανατολισμός εδώ μπορεί να είναι πολύ δύσκολος σε περίπτωση κακής ορατότητας.

Για να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις, έχουν τοποθετηθεί μεταλλικοί στύλοι που οδηγούν στα δύο καταφύγια σε απόσταση 25 ή 50 μέτρων ο ένας από τον άλλο. Ο ασφαλέστερος τρόπος να περιηγηθείτε στο Οροπέδιο των Μουσών είναι να ακολουθήσετε τους κίτρινους στύλους που οδηγούν στο καταφύγιο Χρήστος Κακάλος και από εκεί να συνεχίσετε προς το καταφύγιο Γιώσος Αποστολίδης, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι χιονοστιβάδες και η κατάρρευση του εδάφους απειλούν το μονοπάτι κάτω από τον Προφήτη Ηλία. Το καταφύγιο Γιώσος Αποστολίδης διαθέτει επίσης ένα χειμερινό δωμάτιο, με ραδιοεπικοινωνία έκτακτης ανάγκης, τοποθετημένο από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Οι συντεταγμένες των 43 κίτρινων πόλων και ο χάρτης που οδηγούν στο Καταφύγιο Χρήστος Κακάλος βρίσκονται:

Το σημείο Νο1 αναφέρεται στο Πέρασμα του Γιώσου, τα σημεία Νο2-44 είναι τα σημεία GPS των 43 μεταλλικών στύλων που στο καταφύγιο Χρήστος Κακκάλος. Με αφετηρία το ένα ή το άλλο καταφύγιο πρέπει να διασχίσετε τον θρόνο του Δία από το χαμηλότερο δυνατό σημείο, λόγω επικινδυνότητας χιονοστιβάδας. Αυτό ισχύει και αν σκοπεύετε να ανεβείτε από τη βορειοανατολική πλευρά του Στεφανιού. Σε μερικές περιπτώσεις, όταν οι ορειβάτες δεν ήθελαν να κάνουν τον κόπο να ακολουθήσουν αυτή τη διαδρομή, προκάλεσαν οι ίδιοι χιονοστιβάδες που είχαν ως αποτέλεσμα θανάσιμα ατυχήματα.

Οι συνθήκες της διαδρομής πρέπει να αξιολογούνται καθώς η πλευρά αυτή είναι εκτεθειμένη στους ανέμους. Επίσης, μετά από έντονη χιονόπτωση και αυξημένη θερμοκρασία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις χιονοστιβάδες και στο χρονοδιάγραμμα της αναρρίχησης. Το πρώτο τμήμα της διαδρομής είναι μεγάλο και απότομο. Η διασταύρωση με την κύρια κορυφή ακολουθεί μια πολύ εκτεθειμένη κορυφογραμμή που στο τελευταίο μέρος της περιλαμβάνει αναρρίχηση.

Οι συνθήκες χιονιού στις ανατολικές κορυφές ποικίλουν ανάλογα με την εποχή. Γενικά, οι συνθήκες παγετού κυριαρχούν νωρίς κατά τη διάρκεια της σεζόν και πιο σταθερό χιόνι απαντάται την άνοιξη. Η διαδρομή του Μύτικα έχει σταθερές βίδες στις βραχώδεις πλαγιές. Αν το πεδίο είναι παγωμένο, η χρήση σχοινιού και αναρριχητικού εξοπλισμού είναι απαραίτητη, καθώς η πτώση από οποιοδήποτε σημείο μπορεί να αποβεί μοιραία.

ΚΕΟΑΧ – Σκολιό – Σκάλα – Μύτικας (Δ + 1100μ, 35-40ο, μικτή): Η διαδρομή από το ΚΕΟΑΧ (υψόμετρο 1820μ.) μέχρι την κορυφή του Σκολίου (2912μ.) είναι η συντομότερη, τεχνικά ευκολότερη και πιο δημοφιλής χειμερινή διαδρομή του Ολύμπου. Υπάρχει ευρύ πεδίο καταβάσεων και διαδρομές για σκι που καταλήγουν σε ομαλές πλαγιές. Ο σοβαρότερος κίνδυνος είναι η δυσκολία στον προσανατολισμού λόγω χαμηλής ορατότητας. Επίσης, η διαδρομή σφυροκοπείται από νότιους ανέμους και δεν έχει χιόνι για μεγάλο διάστημα. Υπάρχουν δύο καταλύματα έκτακτης ανάγκης του Κώστα Μιγκοτζίδη (2450 μ, 12 κρεβάτια) και του Αγίου Αντωνίου (2815 μ, 20 κρεβάτια).

 

Ακολουθήστε τον δρόμο από την Ελασσόνα προς το ΚΕΟΑΧ. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας το δελτίο ταυτότητας ή το διαβατήριο, καθώς θα σας ζητηθεί στην πύλη του στρατοπέδου. Μόλις βρεθείτε στο Στρατόπεδο, ακολουθήστε το δρόμο με σκι ή με τα πόδια, σε περίπτωση που δεν υπάρχει χιόνι, για να φτάσετε στη βάση των lift. Συνεχίστε μέχρι μέχρι το τέλος του lift,  όπου βρίσκεται το καταφύγιο του Κώστα Μιγκοτζίδη (2450μ.). Από εκεί κινείστε διαγώνια προς τα αριστερά (βόρεια κατεύθυνση) για να κερδίσετε το διάσελο του Αγίου Αντωνίου. Συνεχίστε και θα δείτε μπροστά σας το Σκολιό (2912μ.), τη δεύτερη υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Από τον Κώστα Μιγκοτζίδη, υπάρχει η δυνατότητα να κινηθείτε με  ανατολική/νοτιοανατολική κατεύθυνση και να κερδίσετε τις κορυφές της Μεταμόρφωσης ή του Κακάβρακα. Σημειώστε τη διαδρομή σας στο GPS, γιατί  σε περίπτωση επιδείνωσης του καιρού η επιστροφή στο Στρατόπεδο μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση.

Υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσετε και να ανεβείτε στον Μύτικα μέσω της κορυφογραμμής της Σκάλας (2.866μ). Οι δυσκολίες ποικίλουν ανάλογα με τις συνθήκες, άλλοτε αποτελεί μια εύκολη ανάβαση και άλλοτε πολύ απαιτητική. Υπάρχουν βίδες κατά μήκος ολόκληρης της διαδρομής, αλλά ορισμένες φορές είναι δύσκολο να τις δείτε λόγω χιονιού. Η διαδρομή καταλήγει στην κορυφή Σκάλα, όπου υπάρχει ένα συρματόσχοινο για ασφαλή διέλευση. Από εκεί κατεβαίνετε για 20 μέτρα σε πλακόστρωτο βράχο και στενό πέρασμα. Σε αυτό το σημείο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή! Αφού περάσετε το στενό πέρασμα, ανεβαίνετε για περίπου 50 μέτρα. Μπροστά σας υψώνεται η ελληνική σημαία που σηματοδοτεί το ψηλότερο σημείο της χώρας!

Κλασικές διαδρομές κατάβασης με σκι

Σκούρτα – Πετρόστουγκα  (D+ 500m) :Η περιοχή μεταξύ της Πετρόστρουγκας και της κορυφής Σκούρτα προσφέρει το καλύτερο σκι ανάμεσα σε δέντρα στην Ελλάδα! Ακόμα κι αν σκοπεύετε να φτάσετε στο Οροπέδιο των Μουσών και στις ψηλότερες κορυφές, αξίζει να περάσετε λίγο χρόνο για να απολαύσετε μερικές καταβάσεις κάτω από τα αρχέγονα ρόμπολα. Η υψομετρική διαφορά μεταξύ 1900m – 2400m και ο βόρειος προσανατολισμός αυτής της δασωμένης περιοχής διατηρούν συνήθως το χιόνι σε πολύ καλή κατάσταση. Ορισμένοι  κορμοί που έχουν θαφτεί  στο χιόνι, δημιουργούν ένα ενδιαφέρον play ground !

Μην ξεχνάτε όμως, ότι η διάσωση είναι δύσκολη υπόθεση, οπότε φροντίστε να εκτιμήσετε τις δυνατότητες σας και να συγκρατήσετε τον ενθουσιασμό σας. Όλες οι διαδρομές σε αυτή την περιοχή τερματίζουν στα 1900μ. Σε αυτό το σημείο καταλήγετε στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, όπου ένα γρήγορο γεύμα θα σας δώσει ενέργεια για να συνεχίσετε.

Ξερολάκι (D + 1550μ): Στην παγετώδη κοιλάδα του Ξερολακίου θα βρείτε μερικές από τις πιο ευχάριστες διαδρομές στα βουνά της Ελλάδας. Από το χωριό Πέτρα ακολουθήστε τις πινακίδες προς Όλυμπο – Κοκκινοπηλό. Μετά από 11,2 χιλιόμετρα στον δασικό δρόμο θα συναντήσετε μια διασταύρωση. Βγείτε αριστερά στη διασταύρωση καθώς ο δασικός δρόμος γίνεται λίγο στενότερος. Συνεχίστε για άλλα 8,5 χιλιόμετρα και θα φτάσετε σε μια στροφή που έχει καταστραφεί από μεγάλο ρυάκι. Η εμπειρία που θα βιώσετε θα σας αποζημιώσει μετά από τη χρονοβόρα διαδρομή στον χωματόδρομο.

Η διαδρομή είναι εύκολη, χωρίς τεχνικές δυσκολίες και κινείται σε αλπικό περιβάλλον που δεν αντιπροσωπεύει τα ελληνικά τοπία. Η κοιλάδα του Ξερολακίου είναι στενή και βαθιά με βορειοδυτική κατεύθυνση και το χιόνι διαρκεί μέχρι αργά την άνοιξη. Θα πρέπει να αποφεύγεται μετά από έντονες χιονοπτώσεις, καθώς παρουσιάζονται συχνά χιονοστιβάδες. Ο προσανατολισμός είναι εύκολος όταν βρίσκεστε στην κοιλάδα, αλλά μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα όταν φτάσετε στη Μεγάλη Γούρνα λόγω της διεύρυνσης του πεδίου. Στη θέση αυτή βρίσκεται το καταφύγιο ανάγκης Χριστάκη (2450μ.), το οποίο είναι πάντα ανοιχτό, αλλά μετά από μεγάλες χιονοπτώσεις θάβεται στο χιόνι. Κατά την ανάβαση, θα ανακαλύψετε ότι υπάρχουν πολλές επιλογές κατάβασης κατά μήκος των πλευρικών πεδίων της κοιλάδας του Ξερολακίου.

Ανατολική πλευρά:  Για τους skiers υψηλού επιπέδου, οι διαδρομές από  Μύτικα (200μ 45-50ο), Στεφάνι (150μ, 50 – 55ο) και Στριβάδα (100μ, 40ο) προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες σε απότομες κλίσεις με θέα στο Αιγαίο!

 

Η πιο εύκολη επιλογή από τις τρεις είναι η Στριβάδα, η οποία μπορεί να σας εισάγει ομαλά σε αυτό το επίπεδο ορειβατικού σκι. Το Στεφάνι είναι ευρύ στο επάνω μέρος του, αλλά το κάτω μέρος είναι απότομο και μερικές φορές παγωμένο. Αναρριχηθείτε μέχρι το Στεφάνι και ξεκινήστε το σκι κάτω από τη Στριβάδα.

Ο προσανατολισμός της περιοχής συμβάλλει στη γρήγορη εναλλαγή των συνθηκών, ειδικά την άνοιξη. Μετά το σκι στις ανατολικές πλαγιές των κορυφογραμμών, μπορείτε να συνεχίσετε στις πλαγιές προς Πριόνια. Πρέπει να ακολουθήσετε μια γενική κατεύθυνση νοτιοανατολικά για να φτάσετε στο ελικοδρόμιο, κάτω από τον καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός (κλειστό το χειμώνα, χωρίς χώρο έκτακτης ανάγκης). Από εκεί μπορείτε να απολαύσετε για λίγο ακόμα σκι και έπειτα να περπατήσετε μέσω του μονοπατιού Ε4 στη θέση Πριόνια, όπου υπάρχει ταβέρνα. Τα Πριόνια απέχουν 4χλμ. από την Γκορτσιά.

Κοιλάδα Γκαβού: Αν μετά την αναρρίχηση στις κορυφές του Μύτικα ή του Στεφανιού, σκοπεύετε να αναχωρήσετε από το Οροπέδιο των Μουσών, υπάρχει μια εναλλακτική λύση για κατάβαση 1000 μέτρων μέσω της κοιλάδας του Γκαβού, ένα ανοιχτό πεδίο με διαφορετικές επιλογές. Το χιόνι κοντά στα δέντρα διατηρείται συνήθως σε καλύτερη κατάσταση. Η διαδρομή σκι τελειώνει σε υψόμετρο 1500μ, όπου η κοιλάδα στενεύει απότομα. Από εκείνο το σημείο κινηθείτε δεξιά σας προς το δάσος και ακολουθήστε τα κόκκινα σημάδια στα δέντρα. Μετά από 800 μέτρα, θα φτάσετε σε μια διασταύρωση και θα δείτε μπλε σημάδια στα δέντρα, τα οποία ακολουθείτε με κατεύθυνση προς τα Πριόνια.

Σε κάθε περίπτωση αξιολογήστε τις συνθήκες και τις δυνατότητες σας και να λάβετε όλα τα απαραίτηταμέτρα ασφαλείας κατά τις εξορμήσεις σας!

Η ROUTE maps ευχαριστεί θερμά την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης που στέκεται αρωγός σε κάθε της προσπάθεια, καθώς και τις εταιρίες ειδικού εξοπλισμού που στήριξαν το εγχείρημα. 

Συνεργαζόμενες εταιρίες  MicroXTremeLa SportivaSalomonSuuntoVibram και V15 .

Download : ROUTE maps Ski Mountaineering Olympus Map​

Οδηγίες Download

  1. Κατεβάστε την εφαρμογή Avenza Maps , η οποία διατίθεται δωρεάν στο Play Store, στο App Store
    και στο Windows Phone Store.
  2. Ανοίξτε την εφαρμογή και επιλέξτε το εικονίδιο αγοράς χάρτη.
  3. Στο πεδίο αναζήτησης πληκτρολογείστε «ROUTE maps  Ski Mountaineering Olympus Map» και θα εμφανιστεί ο χάρτης μας πάνω απ’ την περιοχή του Ολύμπου. Επιλέξτε τον για να τον κατεβάσετε.
  4. Ενεργοποιήστε το GPS και δείτε τη θέση σας να εμφανίζεται στον χάρτη με μπλε κουκίδα.

Μπορείτε να παραγγείλετε την πλήρη έκδοση του χάρτη Ολύμπου σε αδιάβροχο χαρτί εδώ και  για την πλήρη έκδοση του ψηφιακού χάρτη Ολύμπου για smarthphones και tablets εδώ.