Ο Αλέκος Τσιλογεώργης με καταγωγή από τη Θάσο έφυγε για το μεγάλο ταξίδι στις 6 Ιουνίου 2021. Δυναμικός, αεικίνητος και αυθεντικός ήταν μερικά από τα στοιχεία που τον χαρακτήριζαν. Σήκωσε την ελληνική σημαία σε πολλές κορυφές ανά τον κόσμο και ήταν από τους πρώτους διεθνείς Έλληνες οδηγούς βουνού. Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι ότι ενέπνευσε , εκπαίδευσε και διέσωσε δεκάδες ορειβάτες στην πορεία του.
Μέχρι τις 4 Ιουνίου σκαρφάλωνε στα βράχια του Νέστου και σύντομα θα ξεκινούσε τις νέες σχολές ορειβασίας.
Ο Αλέκος ήταν διεθνής Οδηγός βουνού με πιστοποίηση I.F.M.G.A., ιδρυτής του Ορειβατικού Συλλόγου και της Διασωστικής Ομάδας Καβάλας, εκπαιδευτής ορειβασίας, αναρρίχησης και ορειβατικού σκι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης.
Το 1985 συμμετείχε στην πρώτη ελληνική ορειβατική αποστολή στα Ιμαλάια (Annapurna South 7.212 m) και το 1999 στην πρώτη ελληνική ορειβατική αποστολή στην Ανταρτική (Vinson Massif 5.140 m).
Υπόλοιπες διεθνείς ορειβατικές αποστολές:
Έχει αναρριχηθεί στα βουνά των Άλπεων, της Σκωτίας και σε ελληνικά βουνά ανοίγοντας πλήθος νέων διαδρομών. Ένα από τα σημεία που πλέον αποτελεί πόλο έλξης για τους αναρριχητές είναι το πεδίο της Ηρακλέιτσας Καβάλας, όπου ο Αλέκος είχε ανοίξει τις πρώτες διαδρομές.
Για 35 χρόνια διοργάνωνε Σχολές Ορειβασίας, Ορειβατικού Σκι, Χειμερινού Βουνού, έχει επιτελέσει εκπαιδευτής διάσωσης σε σχολές διάσωσης της Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης στο Λιτόχωρο, στη Λάρισα, στην Καβάλα, στα Χανιά και ήταν καθηγητής στο ΙΕΚ Συνοδών Βουνού της Σταυρούπολης Ξάνθης.
Η δράση του στον χώρο της διάσωσης ήταν πλούσια και σημαντική, καθώς έχει συμμετάσχει σε μερικές από τις πιο δύσκολες αποστολές, όπως η έρευνα και ανάσυρση 6 νεκρών από τη φονική χιονοστιβάδα στον Όλυμπο το 1976, η ανάσυρση 3 νεκρών από την περιοχή της Κόψης Μπαρμπαλά Ολύμπου το 1999 και πολλές άλλες.
Με την ανακοίνωση του θανάτου του το Internet γέμισε με αποχαιρετιστήριες αναρτήσεις.
Καλό ταξίδι Αλέκο! Θα μας λείψεις...
Follow us: